top of page
  • Foto van schrijverMarije Timmerman

Het loopt even anders - Hoe ga je daar mee om?

In deze blog vertel ik je hoe je de regie kan pakken als het even anders loopt dan je had verwacht.

Stel, je bent freelancer en hebt een nieuwe opdracht gekregen waarbij je een workshop moet geven. Vanwege de Corona pandemie is de workshop op afstand en gebruik je een digitale tool. Uiteraard zorg je ervoor dat je je goed hebt voorbereid. Ook neem je de deelnemers alvast een week van te voren mee in wat er van hun gevraagd gaat worden. Je stuurt inlogcodes, een korte instructie en vraagt of ze zich alvast willen voorstellen in de tool zodat ze ermee bekend raken.


Het loopt even anders...

Op de dag van de workshop blijkt alleen dat bij één deelnemer de techniek niet meewerkt. De deelnemer kan maar niet in de tool komen en nadat het is gelukt om toegang te krijgen, kan hij niet alles zien van wat er staat. Je doet er alles aan om deze deelnemer te helpen. Op een gegeven moment worden de andere deelnemers onrustig en een van hen verzucht; “Ja hallo ik heb nog meer te doen vandaag.. gaan we nu beginnen of niet!?!” Je schrikt hiervan. Uiteraard wil je het liefst een perfecte workshop geven en het voor iedereen goed doen en nu klinkt er kritiek vanuit de groep. Ondanks dat het vervolg van de workshop gaat zoals je gepland had, kan je achteraf alleen nog maar denken aan de kritiek.


Hoe kun je de regie pakken?

Wat kun je in zo'n geval doen om de regie te pakken? In dit voorbeeld had je er alles aan gedaan, maar toch was er kritiek vanuit een deelnemer. Wat er gebeurd is dat je je gaat vergelijken met een ideaalbeeld dat je hebt. In een ideale wereld zou de workshop namelijk zonder strubbelingen gaan en was er een vlotte start geweest. Doordat het anders gaat, krijg je een rotgevoel. Je schiet in je reflex en voelt je onzeker. Dit voelt heel regieloos.


Wat je kan doen om de regie weer te pakken is door de realiteit te accepteren zoals deze is. Wat je er ook van vindt, het feit is dat bij één deelnemer de techniek niet werkte. Je kan jezelf drie vragen stellen:


1) Kan ik de situatie veranderen? Als je het kan veranderen doe het dan
2) Kan ik het accepteren? Dat er stukken zijn die ik niet kan veranderen. Als je het kan accepteren, doe het dan.
3) Weggaan. Als je niet kan veranderen of het kan accepteren ga dan weg.

In dit voorbeeld kan je de situatie niet veranderen. Het kan nu eenmaal voorkomen dat een tool niet helemaal werkt simpelweg omdat iemand misschien geen goede verbinding heeft. Maar wat je wel kan doen is de situatie accepteren. Dit vergroot je keuzevrijheid en je neemt hiermee weer de regie in eigen handen.


Wil je meer weten?

Download dan hier het e-book met mijn 6 favoriete tips om aan je mindset te werken.








Post: Blog2_Post
bottom of page