top of page
  • Foto van schrijverMarije Timmerman

Kom weer in je flow met deze 3 eenvoudige maar waardevolle stappen

Voel jij je wel eens overweldigd door al het werk wat je nog moet doen? Bijvoorbeeld omdat er op een dag 3 dingen van je lijstje afgaan en er met hetzelfde gemak ook weer 10 punten bijkomen. En weet je niet meer waar je moet beginnen? Waardoor de moed je al in de schoenen zakt bij het zien van je to-do lijst?


Het is dan heel verleidelijk om er maar helemaal niet meer aan te beginnen. Waardoor je je weer schuldig gaat voelen en uiteindelijk zonder energie en motivatie toch aan de slag gaat. Het is dan heel lastig om deze cirkel te doorbreken.


Ik zie het bij professionals en ondernemers in mijn praktijk regelmatig voorbijkomen. En daarom heb ik in deze blog de 3 meest waardevolle praktische en mentale stappen beschreven die jou helpen om weer terug in de flow te komen.


Stap 1: Zorg voor overzicht


Allereerst: zorg voor overzicht. Het lijkt een no-brainer, toch gaat het hier nog vaak mis.

Mensen hebben ellenlange en incomplete lijstjes waar ze mee werken. En waarvan de prioriteit niet duidelijk is. Alles heeft vaak prioriteit. Dit is niet realistisch en niet motiverend.


De eerste stap is dus om orde te scheppen en een overzicht te creëren.

Bijvoorbeeld met de belangrijkste doelen die je hebt. Er zijn allerlei gratis tool die je hierbij kunnen helpen zoals bijvoorbeeld Trello of Microsoft To do.

Ik maak zelf gebruik van Trello en heb meerdere borden gemaakt voor verschillende projecten. Zo heb ik een bord waarop alles staat met betrekking tot ons nieuwbouwhuis en een bord waar alles op staat van mijn coachpraktijk. Ik maak per bord gebruik van de volgende kolommen:

  • To do: alles wat ik nog moet doen (zo concreet mogelijk)

  • Doing of In Progress: alles waar ik op dit moment mee bezig ben

  • Done: alles wat ik heb afgerond

  • Ideeën/ hersenspinsels: Ideeën waar ik wellicht later iets mee wil. Dit zijn hersenspinsels en nog geen concrete to do’s.

  • Ongoing: Dit zijn taken die ik bij elk traject moet doen

Om het overzichtelijk te houden geef ik een kleur aan bij verschillende categorieën: bijvoorbeeld groen voor alle taken die te maken hebben met mijn website en geel voor alle taken die te maken hebben met mijn coachtrajecten. Prioriteit geef ik aan door een uiterlijke datum in te vullen dat iets af moet zijn.


Er zijn verschillende verdelingen te maken. Zo zijn er ook mensen die hun bord hebben verdeeld in drie kolommen: een grote lijst met alle taken, een lijst met taken die je op een dag kunt doen en een lijst met afgeronde taken. Kijk daarom wat voor jou werkt.


Stap 2: Maak een planning en maak het klein


Als je alleen maar hele grote complexe taken op je lijstje hebt staan, dan werkt dat demotiverend. Je weet niet waar je moet beginnen en het is te groot om op een dag te behappen. Je hebt het gevoel dat het nooit afkomt.

Nadat je een overzicht hebt gemaakt, kun je de doelen die je hebt geformuleerd ‘ophakken’ in kleinere taken en kun je een planning gaan maken.


Je hebt bijvoorbeeld als doel ‘e-book funnel maken’. Dit heb je niet klaar in één dag. Deel daarom het grotere doel van een ‘e-book funnel maken’ op in subdoelen: het e-book schrijven, het platform inrichten en de mails opstellen. Binnen die subdoelen kun je weer kleinere taken maken, zoals: hoofdstuk 1 van het e-book schrijven, mailtje 1 schrijven, een account aanmaken bij een mail platform, etc. Daarna maak je een planning. Wanneer wil je het e-book lanceren? Vervolgens reken je terug wat je daarvoor per dag moet doen.

Het grotere doel overweldigt je maar als je het hebt opgeknipt in kleinere doelen, wordt het wel haalbaar en krijg je er zin in.

Welcome back, energie en motivatie!


Stap 3: Maak ruimte voor plezier en creativiteit⁠


De laatste stap is misschien wel het allerbelangrijkst. En deze wordt tegelijkertijd het vaakst vergeten. Omdat je zoveel moet doen ben je geneigd om te denken dat je alleen maar moet werken, want anders komt het werk immers nooit af. Je zit in een spiraal van geen zin hebben, toch gaan werken en voor je gevoel niet genoeg doen.


De derde stap is om ondanks die vele to do’s ruimte te maken voor meer creativiteit en speelsheid in je leven.

Als je lekkerder in je vel zit, gaat het namelijk net even wat makkelijker. Ga bijvoorbeeld een stuk wandelen en laat je gedachten de vrije loop gaan. Je raakt weer geïnspireerd en gemotiveerd om aan de slag te gaan. Je hebt ook tijd nodig om op te laden. Sommige mensen plannen daarom bijvoorbeeld elke dag een ‘creatief uurtje’ in hun agenda. Je kan dan zelf bekijken wat op dat moment goed voelt: wandelen, schilderen of muziek luisteren.


Ik hoop dat ik je hiermee op weg heb geholpen om weer in je flow te komen. Mocht je nog vragen hebben, stuur me dan een berichtje. Ik help je graag verder.


Wil je meer weten?


Download dan hier het e-book met mijn 6 favoriete tips om aan je mindset te werken.


of


Check mijn 1-op-1 coachtraject en vraag een vrijblijvend matchgesprek aan.

Comentários


Post: Blog2_Post
bottom of page