In mijn vorige blog beschreef ik wat coaching nu eigenlijk is. In deze blog vind je mijn tips voor het vinden van een goede coach:
Vraag een kennismakingsgesprek aan
Wat misschien wel het allerbelangrijkste is bij het zoeken naar een coach: heb je een klik met de betreffende coach.
Je kunt bij een aantal coaches een vrijblijvend kennismakingsgesprek aanvragen. Je komt dan meer te weten over de achtergrond van de coach, haar aanpak en je krijgt een beeld van de te verwachten resultaten. Zo kun je in het gesprek een beter gevoel krijgen bij de coach. Als je het gevoel hebt dat je samen met deze coach een prettig traject zal doorlopen dan is de kans van slagen groot.
2. Check of de coach is aangesloten bij een beroepsvereniging
In Nederland is coaching geen beschermd beroemd. Dit houdt in dat iedereen zichzelf coach mag noemen. Hoe weet je dan of iemand professioneel en betrouwbaar is?
Waar je op kunt letten is of een coach is aangesloten bij een beroepsvereniging zoals NOBCO, Noloc of StiR.
Dit geeft in ieder geval aan dat de coach serieus met haar vak bezig is, een gedegen opleiding heeft gedaan, voldoende ervaring heeft en regelmatig aan intervisie met mede coaches doet.
3. Heb voor jezelf duidelijk wat je wil veranderen
Een goede coach stelt de behoefte van de coachee centraal. Het is daarom belangrijk dat je zelf weet wat je precies wil veranderen. Probeer daarom al een duidelijke hulpvraag te formuleren. Ben je bijvoorbeeld niet blij in je huidige werk en wil je dat veranderen of zit het hem er meer in dat je niet lekker in je vel zit omdat je veel stress ervaart. Als je dit voor jezelf helder hebt, kun je op basis daarvan een coach vinden die is gespecialiseerd in loopbaanvraagstukken of juist ervaring heeft met stress klachten.
Coaching levert namelijk het meeste op als er concrete doelen zijn gesteld en daarover overeenstemming is.
Je kunt je daarnaast ook verdiepen in methodes die coaches gebruiken. Wil je bijvoorbeeld vooral nieuwe inzichten opdoen of wil je juist praktische hulp. Wil je het liefst een confronterende coach of wil je een empathische coach waarbij je je verhaal kunt doen. Sommige coaches bieden aan om de coaching online of wandelend te doen.
4. Vraag naar ervaringen van anderen
Vraag bij vrienden, familie en collega’s na of zij een goede coach hebben of kennen.
Vraag dan vooral ook door naar waarom ze de coach aanraden en wat ze aansprak in deze persoon. En wat het coachtraject ze heeft opgeleverd. Je kunt natuurlijk ook zelf op internet zoeken naar coaches. Vaak staan er op de website van een coach ook reviews van anderen zodat je een idee krijgt bij wat voor coach iemand is.
5. Kijk op platforms zoals Coachfinder
Op platforms zoals Coachfinder is al een selectie gemaakt van coaches.
De coaches die op Coachfinder staan hebben allemaal een opleiding gevolgd die is geaccrediteerd door één van de organisaties die de kwaliteit van coachopleidingen in Nederland beoordelen. Ook maakt dit platform gebruik van een matchingssysteem waardoor je binnen een aantal kliks meteen een overzicht krijgt van coaches die aansluiten op jouw wensen.
Commentaires