top of page
  • Foto van schrijverMarije Timmerman

Vragen die je verder helpen

Het is december. Tijd voor feestjes en samenzijn met familie. Ook een mooie periode om stil te staan en te reflecteren op het afgelopen jaar.


In deze blog vertel ik meer over welke vragen je jezelf kunt stellen en geef ik je handvatten om hier zelf mee aan de slag te gaan.


Veel leesplezier!Dit zijn dé drie vragen die jij jezelf kunt stellen om te reflecteren:


Vraag 1: Waar ben ik trots op?


Als je ergens middenin zit, dan heb je vaak niet door dat je ondertussen heel veel successen behaald hebt. Kijk eens terug naar waar je stond op 1 januari en waar je nu staat! Succes is een verzameling van kleine overwinningen. Dus, wees trots op jezelf en vier elke overwinning, maakt niet uit hoe klein!


Tip: Maak een ‘persoonlijke successen’ lijst

Als je terugkijkt op het afgelopen jaar wat zijn dan jouw persoonlijke successen? Dit kunnen zaken zijn die je tot stand hebt gebracht. Of dingen die door jou tot een succes zijn gemaakt. Heb je op een bepaalde manier opgetreden waar je trots op bent? Wat vond je moeilijk, maar heb je overwonnen? Hoe ben je gegroeid? Schrijf het op. Bedenk niet alleen financiële successen maar ook subjectieve, persoonlijke successen. Iets waar jij trots op bent en iets wat niet per se in de ogen van anderen een succes was. Het gaat verder niet alleen om de grote successen, maar ook de kleinere.
Vraag 2: Waar mag ik mee stoppen?


Kijk eens naar alles wat je kunt loslaten. Door dingen los te laten creëer je ook weer ruimte voor nieuwe dingen. Het geeft je nieuwe energie! Een krachtige vraag die je jezelf kunt stellen is: Waar mag ik mee stoppen? Welke gewoonte of welke gedachten of gevoelens mag jij gaan loslaten. Bijvoorbeeld dingen die je tegen jezelf zegt, bepaalde vriendschappen of gebeurtenissen.


“It’s not called quitting if you’re improving your life”

Tip: Maak een ‘Kap ermee’ Lijst

Schrijf alles op wat er in je opkomt en je in het komende jaar niet meer wilt doen. Bijvoorbeeld die appgroep waar je inzit vanwege een verjaardag van een vage kennis, het idee van een perfect huis met de juiste planten of samen met een collega roddelen bij het koffiezetapparaat over een andere collega terwijl je daar eigenlijk buikpijn van krijgt.


Dus wat wil jij achter je laten? Kies maximaal vijf dingen die je in het komende jaar niet gaat herhalen. Kies dan één of twee items uit deze lijst die je daadwerkelijk gaat schrappen uit je leven. Als dat gelukt is, kun je verder met de volgende. De kans van slagen is namelijk veel groter als je kleine stappen neemt.


Vraag 3: Waar wil ik mee starten?

Wat wil jij gaan aanpassen of toevoegen aan je dagelijkse routine? Welke keuzes die zijn gemaakt ga je in het nieuwe jaar anders doen? Je wilt bijvoorbeeld elke dag 10 minuten mediteren. Hoe laat ga je opstaan? Kun je een plek in huis creëren waar je dit gaat doen? Hoe ga je zorgen dat je dit vol gaat houden?


Tip: Schrijf alles op wat jij in je leven wil verwelkomen.

Maak een lijst van dingen waar jij mee wil starten in 2022.


Extra tip: Koop een mooi notitieboek

Koop een notitieboek waar je bijvoorbeeld elke vraag op een nieuwe dag of week beantwoord. Wat ervaar je? En misschien kun je jouw bevindingen wel delen met je partner of vriend of vriendin. Dat levert ongetwijfeld mooie gesprekken op!


Zo! Dit waren mijn vragen en tips. Heb je er al een aantal uitgeprobeerd? Ga er gewoon mee aan de slag. En laat het me vooral weten als je nog een vraag hebt of iets met me wil delen. Ik vind het altijd leuk om een berichtje te ontvangen.


ความคิดเห็น


Post: Blog2_Post
bottom of page