top of page
 • Foto van schrijverMarije Timmerman

December: een mooie maand voor reflectie en het stellen van doelen

Het jaar is bijna voorbij. Misschien heb je aan het begin van dit jaar een jaarplan gemaakt en doelen gesteld waar je met je bedrijf wilt zijn. December is een mooie periode om hier weer bij stil te staan en te kijken naar wat je hebt bereikt.


Maar hoe zit het eigenlijk met je persoonlijke groei? Denk je weleens na over vragen als:

 • Hoe was mijn werk-privé balans afgelopen jaar?

 • Waarin ben ik als mens en ondernemer gegroeid?

 • Hoe voelde ik me?

 • Heb ik de juiste opdrachten aangenomen?

 • Waarin kan ik me verbeteren?


Oftewel, reflecteren. Voor jezelf vaststellen waar je trots op bent en waar je jezelf in wilt verbeteren. En wellicht doe je dit al, maar misschien sta je hier nog niet altijd bij stil. En dat is jammer. Want door jezelf deze vragen te stellen (en daar eerlijk antwoord op te geven) krijg je inzicht in wat voor jou belangrijk is. En als je dat weet, dan kun je daar vervolgens actie op ondernemen.Om je hierbij te helpen heb ik deze blog geschreven. Je leest o.a. over:

 • Wat reflecteren is en uit welke stappen dit bestaat

 • Wat het je kan opleveren als je de tijd neemt om stil te staan

 • Welke tools je kunt gebruiken om te reflecteren

 • Welke tool je kunt gebruiken om vooruit te kijken

 • Hoe je vervolgens je doelen kunt stellen en in actie kunt komen


En nog veel meer!
Reflecteren: wat is het en uit welke stappen bestaat het?


Reflecteren betekent volgens het woordenboek ‘beschouwen’ of ‘weerspiegelen’. Overpeinzen of nadenken over handelingen en het bewust worden van belemmeringen en opvattingen.


Door te reflecteren kun je van je ervaringen leren en jezelf ontwikkelen. Je leert jezelf beter begrijpen. Het biedt je inzicht in keuzes die gemaakt zijn om gestelde doelen te behalen. Door zo naar jezelf en je onderneming te kijken is het mogelijk om bij te sturen en werkwijzen aan te passen. En kan er ook ruimte ontstaan om nieuwe ideeën uit te werken.


Reflecteren geeft je als ondernemer dus veel inzicht. Maar als je hier vervolgens niets mee doet, dan zal er niet veel veranderen. Na reflectie komt daarom vooruitkijken en actie ondernemen.


Wat levert het je op?


1) Nieuwe inzichten

Door even pas op de plaats te maken, kun je tot nieuwe inzichten komen. Je doet als het ware een stapje terug, zodat je daarna weer voluit kan gaan. Vertragen om daarna te kunnen versnellen dus.


2) Keuzes maken die trouw aan jezelf zijn

Door bewust een moment voor jezelf te nemen, kun je de verbinding met jezelf voelen. In het dagelijks leven zijn we bezig met ons werk, misschien wel kinderen, een druk sociaal leven en sporten. En als je dan wel even op de bank zit, droom je lekker weg bij een netflixserie of scroll je door je social media. Dit geeft misschien op korte termijn wel een geluksgevoel, maar op zulke momenten werk je niet aan dingen die voor jou belangrijk zijn. Zoals: Hoe is het afgelopen jaar geweest? Waar wil ik naartoe? Zit ik nog op de juiste weg? Waar wil ik me nog in ontwikkelen? Door af en toe uit te zoomen kun je hoofdzaken van bijzaken onderscheiden en keuzes maken die trouw aan jezelf zijn.


3) Je kunt de juiste keuzes maken en actie ondernemen

Eén ding is zeker; als je doet wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg. Als je niets verandert dan zullen de komende paar maanden hetzelfde zijn als de maanden daarvoor. Door stil te staan kun je jezelf een spiegel voorhouden. Ben je blij met de keuzes die je tot nu toe hebt gemaakt? Of wil je hier iets in aanpassen?


“Whatever you are not changing, you are choosing”


Tip: Ga letterlijk weg uit je vertrouwde omgeving.

Door op een andere bestemming te zijn kun je vanuit een breder perspectief naar jezelf kijken. Boek bijvoorbeeld een leuk hotelletje of natuurhuisje voor jezelf.


Tools voor reflectie

Hieronder volgen een aantal tools die je kunnen helpen bij het reflecteren. Ik adviseer je te beginnen met een generieke reflectie en daarna te onderzoeken waar je nu staat op verschillende gebieden in je leven.


Tool 1: Stel jezelf helpende vragen


Onderzoek eerst eens hoe het afgelopen jaar voor je is geweest. Wat waren de hoogte- en dieptepunten? En wat heb je geleerd in de afgelopen periode? Stel jezelf de volgende 3 vragen:

1) Waar ben ik trots op?

2) Waar mag ik mee stoppen?

3) Waar wil ik mee starten?


Zie ook mijn vorige blogpost ‘Vragen die je verder helpen’.


Tool 2: Het levenswiel


Een andere tool die je kunt gebruiken is het levenswiel. Met het levenswiel model onderzoek je hoe jouw leven er op dit moment voor staat. Het levenswiel bestaat uit de volgende categorieën:

1) Gezondheid: Hoe zorg je voor jezelf?

2) Relaties en liefdesleven: Ervaar je liefde en intimiteit?

3) Werk: Hoe gaat het op het gebied van werk?

4) Financiën: Hoe sta je er financieel voor?

5) Vrienden & familie: Hoe gaat het met je relaties buiten je liefdesrelatie?

6) Huis: in hoeverre voelt je fysieke omgeving prettig?

7) Ervaringen: hoeveel plezier ervaar je? Wat doe je ter ontspanning?

8) Persoonlijke ontwikkeling: ben je aan het groeien?

9) Contributie: wat draag je bij?Geef jezelf per levensgebied een cijfer tussen de 1 en 10. Een 10 zou zijn: alles is geweldig, het gaat super goed op dit vlak. Een 1 is: totaal niet hoe je het zou willen zien, heel ver van je ideale situatie af.

Vervolgens analyseer je de resultaten. Op welk gebied(en) is er nog werk aan de winkel? Wat kun je verbeteren? Wat maakt je dankbaar? Waar streef je nog naar?


Het kan bijvoorbeeld zijn dat je jezelf een hoog cijfer geeft aan werk, persoonlijke ontwikkeling en financiën. Maar dat gezondheid, relaties en ervaringen laag scoren. Dan mag je volgend jaar dus meer aandacht aan deze gebieden besteden.


Als ondernemer ben jijzelf de belangrijkste persoon in je bedrijf.

JIJ hebt alle touwtjes in handen en kan voor groei, omzet en plezier zorgen. Daarom is het verstandig om niet alleen maar een cijfer te geven op het levensgebied ‘Werk’. Maar ook naar andere gebieden in je leven. Want als het goed gaat het met jou, gaat het (waarschijnlijk) ook goed met je bedrijf.Vooruitkijken en (persoonlijke) doelen stellen


Door te reflecteren krijg je meer inzicht in wat belangrijk voor je is. Maar als je hier vervolgens niets mee doet, dan zal er niet veel veranderen. Daarom is het belangrijk om ook vooruit te kijken en nieuwe (persoonlijke) doelen te stellen.


“Als je doet wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg”

Met de input van de vorige tools kun je vervolgens vooruitkijken en bedenken hoe jij wilt zijn als ondernemer. Wat wordt je focus? Wat wil je veranderen? Hoe wil je gaan werken in het nieuwe jaar? Gebruik hiervoor de onderstaande tool.


Tool 3: Visualiseer je lievelingsdag


Een goede tool die je hierbij kan helpen is om een (werk)dag in je leven te visualiseren als alles fantastisch zou zijn.

Hoe ziet die dag eruit? Hoe laat sta je op? Wat zou bij jou passen? Beschrijf het tot in detail van ‘sochtends tot ‘savonds. Denk hierbij aan:


- Gewoontes die je hebt

- Eventuele hobby’s of dingen die je doet ter ontspanning

- Mensen met wie je omgaat

- Wat voor werk doe je en hoeveel tijd besteed je daaraan?

- Hoeveel plezier heb je?

- Hoeveel tijd neem je voor rust?


Stel vervolgens succescriteria op van hoe jij gaat leven en werken in het aankomende jaar.


Persoonlijke doelen stellen


Jij hebt zelf de power om jezelf te veranderen! Schrijf met die energie hoe jij jezelf als ondernemer wilt zien in 2022. Hoe voel je je? Zijn er bepaalde gewoontes die je hebt, bijvoorbeeld een ochtend ritueel of een dag in de week die je vrij bent. Verder kun je bijvoorbeeld denken aan: minimaal acht uur slapen, 1 dag in het weekend geen afspraken en doen waar je zin in hebt of iedere dag een lunch wandeling maken of aan yoga doen.


Door te reflecteren, kritische vragen aan jezelf te stellen kun je tot nieuwe inzichten komen. Om vervolgens vooruit te kijken en helder te krijgen hoe jij als ondernemer wilt zijn in het nieuwe jaar. Ik ben ervan overtuigd dat als je dit gaat doen, je zult zien dat het je helpt te groeien naar de persoon die jij wilt zijn.


Side note: December is natuurlijk een mooi moment, maar je zou ook (in kleinere vorm) een reflectie moment kunnen inplannen per kwartaal. Zo kun je gedurende het jaar al tot nieuwe inzichten komen en indien nodig aanpassingen maken.


Gratis sessie met coach Marije


Wil jij in 2022 zowel zakelijk als op persoonlijk vlak groeien? Werk dan één op één samen met mij in een resultaatgericht coachtraject!


Interesse?Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page