Marije Timmerman
Wat is coaching eigenlijk?
Nederland telt inmiddels duizenden coaches op tal van gebieden. Van opruimcoach, burn-out coach en stress coach tot ondernemerscoach. In mijn omgeving merk ik dat er best wel wat verwarring bestaat over wat coaching nu eigenlijk is (en wat het dus niet is). Tijd dus voor een blog waarin ik je in mijn eigen woorden uitleg wat ik onder coaching versta.
Wat is een coach?
Een coach gaat naast je staan en helpt je bij het bereiken van jouw persoonlijke of zakelijke doelen.
Je kunt het vergelijken met bijvoorbeeld een tenniscoach. Een tennisser heeft talent en met behulp van een coach wordt de tennisser nog beter.
Veel succesvolle ondernemers werken daarom dus ook samen met een coach.
Wat doet een coach?
Om duidelijk te maken wat een coach doet neem ik je mee in een voorbeeld uit de praktijk. Ik coachte laatst een ondernemer die voor het eerst een online product ging lanceren. In eerste instantie was zijn coachvraag om tot een strategie te komen voor de lancering. Maar na de 1e sessie bleek dat zijn vraag eigenlijk was hoe hij met belemmerende overtuigingen kon omgaan. Hij had namelijk last van gedachten als: “straks zien mensen mij als gladde verkoper.” En: “straks koopt niemand mijn product”.
Een coach observeert en stelt veel vragen waardoor je echt tot de kern komt
Had hij dit ook met een vriend kunnen bespreken? Natuurlijk. Dan waren er oplossingen gekomen en actiestappen bedacht om tot een goede lancering te komen. Maar ik denk niet dat de kern van het probleem was aangepakt. Een coach geeft je tools en handvatten om te reflecteren op jezelf waardoor je zelf tot inzichten en oplossingen komt.
Een coach benoemt wat zij je ziet doen in het hier en nu
Wat een coach ook anders maakt dan een vriend of vriendin is dat een coach je eerlijk teruggeeft wat zij je ziet doen. Stel dat je bijvoorbeeld als coachdoel hebt dat je tactischer wil communiceren. Als je dan heel onbeschoft reageert in een coachsessie, zal een coach je hiermee confronteren. Een vriend zal dit niet zo snel doen.
Een coach geeft je handvatten om er vanaf nu anders in te staan
Doordat mijn coachee nu weet dat er af en toe negatieve gedachten naar boven komen kan hij deze gaan herkennen als gedachten. Door de zin “Ik heb de gedachte dat” er voor te zetten, maakt hij zichzelf bewust dat hij niet een gladde verkoper is, maar dat hij de gedachte heeft dat hij een gladde verkoper is. Het zijn uiteindelijk maar gedachten. Ook heeft hij een naam bedacht voor als hij de negatieve stemmetjes weer hoort. “Oh daar heb je Jantje weer”. Op deze manier neemt het kritische deel niet helemaal het roer meer over, maar blijf hij zelf in de regie.
Een coach kan ook helpen met bepaalde vaardigheden
Bijvoorbeeld in gesprekken met een collega. Je wilt wat meer voor jezelf opkomen, maar er niet met gestrekt been ingaan omdat dat niet bij je past. Een coach kan je helpen om een gesprek zo te voeren dat je dicht bij jezelf blijft, voor jezelf opkomt en ook rekening houdt met de ander.
Werken met een coach zorgt er ook voor dat je bewust en actief aan de slag gaat met jouw doelen. Misschien ken je deze uitspraak wel: Alles wat je aandacht geeft, groeit. En zo is het ook met coaching.
Wat is coaching niet?
Een coach geeft nooit ongevraagd advies of is alleen zelf aan het woord. Een coach zal dus bijvoorbeeld nooit zeggen: “Joh weet je wat jij moet doen…” Het nadeel hiervan is namelijk dat je als coachee afhankelijk wordt van de “coach”.
In coaching gaat het ook minder over het verwerken van het verleden, maar juist om het functioneren in het nu. Je bespreekt hoe je nu stappen kunt zetten richting jouw doel. Als er iets is uit het verleden waar je tijd voor wil nemen om dit te verwerken, dan kun je beter naar een therapeut gaan.
Waarom gaan mensen naar een coach?
Mensen gaan naar een coach als ze iets willen veranderen. Veel voorkomende thema’s zijn:
· Je bent op zoek naar een betere werk-privé balans. Mensen verwachten dat je altijd AAN staat en dat frustreert je. Je merkt dat je lange dagen maakt, en dat dit ten koste gaat van je privé leven.
· Je hebt veel ideeën, maar weinig tijd deze uit te voeren. Hierdoor doe je dingen maar half. Je zou wel wat meer focus willen hebben.
· Je hebt last van negatieve stemmetjes in je hoofd die dingen zeggen als "het gaat nu goed, maar wat als het straks niet meer goed gaat" en "doe ik het wel goed?" Je zou je gedachten wat meer los willen laten.
· Je merkt dat je jezelf klein houdt. Er zit meer in je dan er nu uitkomt. Je wilt meer gaan leven en ondernemen naar je volledige potentieel
Ik hoop dat je iets aan mijn uitleg hebt gehad en dat het nu duidelijk is wat coaching is en wat het niet is. Mocht je nog vragen hebben dan kan je me altijd een berichtje sturen.
In een volgende blog deel ik mijn tips over waar je op kunt letten bij het zoeken naar een coach.
