top of page
  • Foto van schrijverMarije Timmerman

Hoe werkt coaching en welke resultaten kun je verwachten?

In eerdere blogs legde ik al uit wat coaching eigenlijk is en hoe je een goede coach vindt. In deze blog neem ik je mee in mijn werkwijze.


De start

Al mijn coachtrajecten beginnen met een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We checken dan of ik je kan helpen met jouw vraag en of er een wederzijdse klik is. We gaan dieper in op jouw vraag. Na dit gesprek is jouw doel en de waarden die erachter ligt helemaal helder.


Als we beide JA zeggen dan starten we met het 1 op 1 coachtraject. Jij commit je dan aan jouw doel. Bijvoorbeeld je wilt tactischer communiceren. Vervolgens houd ik je gedurende het traject verantwoordelijk. Bij elke sessie check ik bij jou waar je staat met betrekking tot jouw doel. Zijn we nog ‘on-track’ en klopt jouw doel nog wel?


De sessies

Aan het begin van elke sessie vraag ik je wat jouw succes richting jouw doel is. Dit kan een inzicht zijn, een patroon dat je hebt ontdekt of iets dat je hebt geprobeerd met of zonder resultaat.


Vervolgens gaan we dieper in op een situatie die jij inbrengt. Je bent hiervoor zelf verantwoordelijk. Vaak vraag ik je daarom na ons eerste gesprek om eens bij te houden wanneer iets wat bij jou speelt gebeurd. Bijvoorbeeld in welke situaties lukt het niet om tactisch te communiceren. En wat gebeurt er dan precies. Deze input gebruiken we dan tijdens onze volgende sessie.


Tijdens de sessie kun je zelf aangeven of je meer wilt snappen waarom je in bepaalde situaties op een bepaalde manier reageert (bewustwording) of dat je bijvoorbeeld juist acties wil bedenken om op een andere manier te communiceren of dat je daar mee wil oefenen. Jij bent in de regie en kiest.


Als coach maak ik gebruik van bewezen coachtechnieken zoals Voice Dialogue, Transactionele Analyse, Neurolinguistisch programmeren en Acceptance And Commitment Therapy. Dit is een hele mond vol, maar de oefeningen en modellen die ik gebruik zijn praktisch toepasbaar. Af en toe houd ik je een spiegel voor, zodat je op jezelf kunt reflecteren.

Aan het einde van de sessie bepaal je voor jezelf met welke acties jij de weken tot de volgende sessie aan de slag gaat. We sluiten de sessie dus altijd af met een lijstje met actiepunten waarmee we de volgende keer weer verdergaan. Zo zorgen we ervoor dat je na elke sessie stappen zet richting jouw doel. En je hebt een stok achter de deur om daadwerkelijk in actie te komen.Mijn werkwijzeDe afronding

In de laatste sessie kijken we nog een helemaal terug naar waar je begon en waar je nu staat. We bespreken wat geholpen heeft om dichter bij jouw doel te komen. De handvatten en tools stoppen we in een denkbeeldige EHBO koffer die je vanaf nu bij je draagt. Als je weer eens een ‘terugval’ hebt, dan kun je de tools en handvatten uit de koffer pakken en inzetten.


Na afloop van het traject (in het voorbeeld van tactischer communiceren) begrijp je beter waarom je in bepaalde situaties zo communiceert en hoe je overkomt én weet je hoe je vanaf nu dit op een andere manier kan doen. Het blijft na het traject oefenen, oefenen en oefenen. Na een tijdje zal je merken dat het tactisch communiceren bijna automatisch zal gaan. Het is een tweede natuur geworden.


Kortom, de resultaten die je kunt verwachten zijn:

  • Bewustwording: je komt tot inzichten over jezelf en anderen en begrijpt het beter.

  • Je werkt actief aan je eigen persoonlijke ontwikkeling

  • Je hebt handvatten gekregen om er anders in te staan. Hierdoor wordt je keuzevrijheid vergroot.

  • Je ziet niet langer vast in je eigen gedachten, maar bent in beweging

  • Je beschikt over een figuurlijke EHBO koffer met tools die je kunt inzetten


Wil je met mij samenwerken?


Check mijn 1-op-1 coachtraject en vraag een vrijblijvend matchgesprek aan.
Wat kun je verwachten van een coachtraject?
Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page