top of page
  • Foto van schrijverMarije Timmerman

Waarom je niet in actie komt terwijl je weet wat je te doen staat. En tips om wel in actie te komen.

Herken je dat? Je weet vaak wel wat je te doen staat, maar je merkt dat je toch niet in actie komt. Stel jouw doel is om meer zichtbaar te zijn en je moet hiervoor een nieuwe vaardigheid leren. Je neemt jezelf voor om elke week een blog te schrijven terwijl je het super spannend vindt om je mening te geven. Steeds als je ervoor gaat zitten komen er allerlei gedachten op en ga je aan jezelf twijfelen en komt er uiteindelijk niks op papier.


Realiseer je dan dat je op onbekend terrein bent en dat het logisch is dat dit een beetje spannend en onwennig aanvoelt. Nieuwe dingen uitproberen zijn eng en dit hoort nu eenmaal bij leren. Leren kan alleen door je ook soms reddeloos te voelen. Je gaat door verschillende stadia heen.

Misschien heb je ook net als ik leren autorijden. Weet je nog dat je eerst niet eens wist wat het allemaal inhield? (je bent onbewust onbekwaam). Bij de eerste les kwam je erachter dat je op zoveel dingen tegelijk moet letten en ben je bang dat je het misschien wel nooit onder de knie gaat krijgen (je bent bewust onbekwaam). Na een aantal lessen verder merk je dat je het schakelen onder de knie hebt en dat je ook automatisch in de spiegels kijkt, enz. Je voelt je steeds meer op je gemak en je doet het ook steeds makkelijker (je bent bewust bekwaam). Tussen bewust onbekwaam en bewust bekwaam ben je aan het experimenteren en af en toe gaat het goed en af en toe niet. Dat hoort bij het proces. Vervolgens haal je je rijbewijs en is het autorijden helemaal geïntegreerd in je systeem. (je bent onbewust bekwaam).


Hoe zorg je ervoor dat je niet blijft hangen in het reddeloze gevoel, maar juist met de angst onder de arm stappen zet richting je doel? Hieronder een aantal tips:

Tip 1: Realiseer je dat je op onbekend terrein bent en dat het logisch is dat dit een beetje spannend aanvoelt.

Nieuwe dingen uitproberen zijn eng en dit hoort nu eenmaal bij leren.


Tip 2: Vecht niet tegen het onaangename gevoel, maar observeer het.

Adem een paar keer diep in en uit via je neus. Ga je lichaam af en zoom in op dat deel waar je gevoel het meest intens is. Terwijl je het gevoel observeert adem je er naartoe. En je laat het gevoel er gewoon zijn. Ook al is het niet leuk, laat het even toe. Het is je doel om het er te laten zijn.


Tip 3: Maak het klein.

Formuleer voor jezelf kleine actiestappen die je kunt oppakken.


Tip 4: De kracht van herhaling.

Door elke keer te experimenteren met iets nieuws, voel je je even gespannen. Als je het vervolgens vaker doet, merk je dat je je steeds minder gespannen voelt. Houd vol, het gaat vanzelf makkelijker. Net als met autorijden.


Wil je meer weten?


Download dan hier het e-book met mijn 6 favoriete tips om aan je mindset te werken.


of

Check mijn 1-op-1 coachtraject en vraag een vrijblijvend matchgesprek aan.Kommentare


Post: Blog2_Post
bottom of page