top of page
  • Foto van schrijverMarije Timmerman

Zo creëer je meer rust in je hoofd

Je maakt lange dagen, maar aan het einde van de dag heb je geen voldaan gevoel. Sterker nog het voelt alsof je niets hebt gedaan en die to-do lijst blijft maar door je hoofd spoken. Zelfs als je in je bed ligt denk je er nog aan. In je vrije tijd gaan je gedachten ook regelmatig naar je werk.


Herkenbaar? Lees dan snel verder want met de volgende 5 stappen creëer je meer rust in je hoofd.Stap 1: Beschrijf hoe jij op dag- en weekbasis wilt werken


Werk eens uit hoe jij op dag- en weekbasis wilt werken. Op welke dagen wil je echt vrij zijn? Houd jezelf daar dan ook aan. Op welke dagen wil je in en aan je bedrijf werken? Houd jezelf daar dan ook aan.

Zonder jouw persoonlijke spelregels bepalen anderen namelijk jouw regels.

Werkdagen en tijden met jezelf afspreken is een heel erg goed idee. Zo heb ik zelf elke vrijdag een niets-moet-alles-mag dag. Ik ga naar yoga, zit de hele dag te lezen of werk aan een cursus die ik op dat moment aan het volgen ben. Als ik zin heb en in een goede flow zit, dan werk ik die dag. Om dat dat voor mij goed voelt, maar niet omdat het moet. Dit geeft mij heel veel rust.Stap 2: Zorg voor een duidelijk “zo ben ik te bereiken” beleid


Jouw tijd is jouw meest kostbare bezit. Jij neemt en hebt de leiding over je tijd. Ga daar liefdevol mee om voor jezelf. Als ondernemer voel je je misschien verplicht om altijd ‘aan’ te staan, want straks mis je een nieuwe opdracht of mis je een appje van je klant. Altijd maar bereikbaar zijn is helemaal niet nodig. Er zijn tegenwoordig gemakkelijke oplossingen voor. Zo kun je whatsapp for business installeren op je telefoon. Je kunt daarmee geautomatiseerde berichten sturen waarin je aangeeft wanneer je bereikbaar bent.Stap 3: Focus, focus, focus


Werk niet aan allemaal dingen tegelijk, maar focus je op 1 ding tegelijkertijd. Pas als dat is afgerond, begin je aan iets nieuws. Maak aan het begin van de dag jouw to-do lijstje scherp. En houd het realistisch. Van een lijst met 15 punten wordt niemand vrolijk en zakt de moed je meteen in je schoenen. Je kunt dit doen via bijvoorbeeld Microsoft To Do.

Tip: Standaard heb ik ook alle meldingen, geluiden en popups op mijn telefoon en desktop uitgezet. Op deze manier bepaal ik zelf wanneer ik kijk of reageer.

Extra tip: Gebruik een app zoals braintoss waarin je je to-do lijstje inspreekt of doe een braindump van alles wat in je hoofd zit.

Gevolg is meer rust in je hoofd, focus op jezelf en je bent veel productiever in je werk.Stap 4: Maak je hoofd leeg


We zitten tegenwoordig veel achter de laptop en verrichten voornamelijk geestelijk inspannend werk.

Om weer op te laden mag je daar best wat lichamelijke ontspanning tegenover zetten.

Begin of eindig de dag met yoga of doe fitness oefeningen. Of maak elke dag een lekkere wandeling door het bos, strand of het park. Even uitwaaien. Je kunt hier een gewoonte van maken en dit bijvoorbeeld altijd tijdens de lunch te doen. Of maak er een 30-dagen challenge van en zet elke dag minstens een x aantal stappen. Zo blijf je gemotiveerd. En je komt gegarandeerd opgeladen, met inspiratie en met een helder hoofd weer terug.Stap 5: Geen schermen voor het slapengaan


Zorg voor een vast avondritueel en ga op tijd naar bed. En zorg ervoor dat je niet vlak daarvoor op je telefoon zit. Je geeft door niet naar blauw licht te kijken, jouw lichaam de ruimte om het slaaphormoon melatonine aan te maken. Waardoor je beter en dieper slaapt en meer uitgerust opstaat.

Mijn telefoon ligt al een aantal jaren niet meer in de slaapkamer en dat bevalt heel goed.

Ik heb in mijn telefoon ingesteld dat mijn apps niet meer te gebruiken zijn na 22u, een goede stok achter de deur om ’s avonds niet toch te blijven scrollen.Zo! Dat waren de 5 stappen! Ga er gewoon mee aan de slag en creëer meer rust in je hoofd. Wil je er 1 op 1 een keer met mij over sparren? Meld je dan aan voor een gratis sessie.
Comentários


Post: Blog2_Post
bottom of page